Gebenedijd zijt Gij….

Vandaag, 8 december, viert de Kerk het Hoogfeest van de Onbevlekte ontvangenis van de Heilge Maagd Maria. De site van Dagelijks Evangelie legt het als volgt uit:

“Negen maanden vóór het feest van Maria Geboorte (8 september) vieren wij het hoogfeest van haar Onbevlekte Ontvangenis, waarop wij gedenken hoe de vrouw die bestemd was om de moeder te worden van Jezus, Messias en Gods Zoon, vanaf haar eerste levensbegin door Gods genade hierop was voorbereid. Boven alle mensen uitverkoren om een uitzonderlijke plaats in Gods heilsplan in te nemen, was zij door de Vader vervuld met geestelijke zegening in Christus; zij moest heilig en vlekkeloos zijn voor zijn aangezicht (Ef. 1,3-4). In haar is bij voorbaat de vloek weggenomen die sinds de eerste zonde op de mensen rustte; omwille van haar Zoon, de Overwinnaar van zonde en dood, was zij geen ogenblik in de macht van het kwaad. Zo is de Moeder van Jezus het beeld van de Kerk, waarvoor de Heer zich heeft overgeleverd om haar tot zich te voeren als een schone bruid, zonder vlek of rimpel of fout, heilig en onbesmet (Ef. 5,26-27).”

Dit feest valt midden in de advent, en als je de Evangelie lezing van vandaag erbij neemt, valt vooral Maria als Moeder op. Vandaag worden we aan het begin van haar Moederschap herinnert. En zoals koningin Beatrix al van jongs af aan op haar latere taak is voorbereid, zo is Maria al vanaf haar geboorte, ja zelfs vanaf het moment dat zij in wording was, op Haar latere taak als Moeder van de Heer voorbereid. Zo kon Zij uitgroeien tot een waardige Moeder.

Advent: een tijd vol verwachting. Maria is in verwachting. Haar Kindje zal héél speciaal zijn: door Hem zal zij Moeder van alle Christenen en de hele mensheid worden. Nog even en we horen hoe Zij het Licht ter wereld brengt.

En ook na de Christus’ geboorte, brengt Zij Hem ter wereld: juist daar waar duisternis heerst, baart Zij het Licht. Zo is Maria tijdens Nazi-Duitsland in Heede aan een paar jonge kinderen verschenen. In Kevelaer heeft Zij ervoor gezorgd dat het stadje niet platgebombadeert werd. In Lourdes, waar Zij het dogma waaraan het feest van vandaag z’n naam dankt bevestigde, brengt Zij het Licht van genezing, naar lichaam en geest. En overal waar Zij, al dan niet door mensenhand geholpen, komt, maakt ze van harde, terneer geslagen en gedesillusioneerde volwassenen weer kinderen Gods. Zij is de Moeder van de Heer, en door het Licht van Haar Zoon, ook ónze Moeder.

Ik ben Haar daarom vandaag wezen bezoeken in Maastricht. Te midden van de drukte van de kerstmarkt in de stad, is de basiliek van de Sterre der Zee een aangenaam rustpunt. Hier wordt het onbevattelijke mysterie van Christus’ geboorte tastbaar gemaakt door het beeld van Maria als Moeder. Een beschermende Moeder die Haar kinderen nooit in de steek zal laten, maar het Licht dat Zij ter wereld bracht weer laat schijnen in hun duistere levens. Een Moeder die hoopvol wacht tot wij, Haar kinderen, Haar onze nood vertellen. Zodat Haar Zoon ons kan genezen en in ons hart (weder)geboren kan worden.

In het winkeltje van de basiliek vond ik een vel vol kleine gebedjes, die dat heel mooi uitdrukken:

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s