Een mens te zijn op aarde……is als pelgrim door de wereld gaan!

Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd, dat is de dood aanvaarden, de vrede en de strijd, de dagen en de nachten, de honger en de dorst, de vragen en de angsten, de kommer en de koorts. Oftewel: dat is pelrimeren!

Eind mei vieren we het Pinksterfeest: komst van de H. Geest. Ik heb in een vorig stuk al gezegd, dat wij die Geest moeten afsmeken. Net als de apostelen ons terugtrekken om om Zijn komst te bidden, opdat wij met een nieuwe Geest en nieuw hart de wereld weer in kunnen.

Nu zijn er verschillende manieren om je terug te trekken. Een ervan is door middel van een pelgrimstocht.

Tijdens zo’n pelgrimstocht trek je je terug uit je werkzame leven, weg uit de dagelijkse sleur, om je te richten op de essentie. Om na te denken ook. Een pelgrimstocht is ook een metafoor. Immers: als kinderen Gods, zijn we met onze Broeder Jezus, op weg naar het Vaderhuis in de hemel. Maar ondertussen zijn we wel afhankelijk van wat en wie we onderweg tegenkomen. Voor een pelgrimstocht geldt dat letterlijk: we zijn afhankelijk van broeder zon, zuster regen, het zachte bospad, de harde weg, de mensen die met ons meelopen, die een slaapplek aanbieden, die voor eten zorgen, ons ondersteunen en verder helpen als we het even niet meer zien zitten, en, niet in de laatste plaats, van broeder ezel, ons lichaam.

Dit is de reden dat er in Franciscaanse kringen vaak met Pinksteren pelgrimstochten worden gehouden. Samen op weg naar het Vaderhuis,samen met Maria Gods Geest tegemoet bidden, zingen en lopen.

Ik wil jullie op 2 van die tochten attent maken.

De eerste is van de Notre-Dame de Chrétientié en wordt ieder jaar gelopen van Parijs naar Chartres. De tweede is de Pinstervoettocht van de Franciscaanse Beweging en dit jaar vindt die plaats rondom Denekamp.

Beiden zijn zeer goed verzorgd door een organisatie met jaren ervaring hiermee. Beiden zijn gelijkwaardig, alleen de Notre-Dame de Chrétientié put uit traditionele middelen en de Franciscaanse Beweging uit wat modernere. Maar dat is slechts vorm, de inhoud is ongeveer hetzelfde.

Wie Parijs-Chartres loopt kan kiezen uit het volle parcours van 35 km per dag, of een verkorte route van 12 km per dag. Je slaapt in tenten (zelf meegebracht of een grote legertent van de organisatie) en je bagage wordt voor je vervoerd. Je hoeft alleen je dagrugzakje met wat kleine etenswaren, wat drinken en wat blarenpleisters mee te nemen, de rest wordt voor je gedaan. Onderweg wordt er extra water en lunch uitgedeeld. De H. Mis vier je onderweg in een park, in het Latijn, volgens de buitengewone ritus. Onderweg verdiep je je in een thema. Dit jaar is dat: de familie. Wie wil kan zich op Pinksterzondag aan Maria toewijden. Daarvoor volg je vanaf 33 dagen te voren een programma, dat je van dag tot dag toegemaild krijgt. Na aankomst in Chartres is er een pontificale Hoogmis in de kathedraal aldaar.

Wie aan de Pinkstervoettoecht van de FB mee doet, kan kiezen uit een wandeling van 16 km per dag, of een verkorte route van ca 8 km per dag. Slapen doe je in kleine 2- of 3-persoons kamers, op een matje met slaapzak. Je eet in het gastenverblijf van het kloostercomplex van de Zusters Franciscanessen in Denekamp en hebt om de beurt corvee. Ook hier is er een thema, dat al lopend, zingend, biddend en vierend wordt uitgediept. Elke avond is er een gezamenlijke viering. Uiteraard op Franciscaanse wijze.

Wie niet lichamelijk aan één van deze uitstekende pelgrimages mee kan doen, kan ook geestelijk deelnemen. Door pelgrims te ondersteunen met gebed of door een gift aan de organisatie. Ook zou je op één van de dagen aan de hand van één van de thema’s zelf een wandeling kunnen maken, die eindigt met een viering in een kerk. En zo een beetje erbij zijn.

Voor meer informatie over Parijs-Chartres: zie http://www.ecclesiadei.nl/flyer.pdf en http://www.ecclesiadei.nl/ Of voor wie het Frans of Engels machtig is: http://www.nd-chretiente.com/

Voor meer informatie over de Pinkstervoettocht van de FB: zie http://www.franciscaansebeweging.nl/content/over-de-beweging/actueel/pinkstervoettocht-2012-te-denekamp/240/ en http://www.franciscaansebeweging.nl/content/activiteiten/aanmelden-pinkstervoettocht-denekamp/259/

Hier kun je ook alles over (eventuele geestelijke) deelname en ondersteuning lezen.

Zelf zal ik dit jaar Parijs-Chartres lopen. Ook zal ik mij daarbij aan Maria toe gaan wijden. De dagelijkse lezingen zal ik hier posten. Tot slot nog het lied waarnaar ik in de titel en de eerste alinea verwijs:

1 Een mens te zijn op aarde
in deze wereldtijd,
is leven van genade
buiten de eeuwigheid,
is leven van de woorden
die opgeschreven staan
en net als Jezus worden
die ’t ons heeft voorgedaan.

2 Een mens te zijn op aarde
in deze wereldtijd,
is komen uit het water
en staan in de woestijn,
geen god onder de goden,
geen engel en geen dier,
een levende, een dode,
een mens in wind en vuur.

3 Een mens te zijn op aarde
in deze wereldtijd,
dat is de dood aanvaarden,
de vrede en de strijd,
de dagen en de nachten,
de honger en de dorst,
de vragen en de angsten,
de kommer en de koorts.

4 Een mens te zijn op aarde
in deze wereldtijd,
dat is de Geest aanvaarden
die naar het leven leidt;
de mensen niet verlaten,
Gods woord zijn toegedaan,
dat is op deze aarde
de duivel wederstaan.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s