Noveen voor priester- en kloosterroepingen

Vrijdag 27 juli om 15:00 uur zal wereldwijd een noveen op voorspraak van de H. Pastoor van Ars starten. Deze zal eindigen op diens feestdag: 4 augustus. Deze zal speciaal voor roepingen tot het priesterambt en het kloosterleven worden gehouden.

Op http://www.heiligen.net lezen we over de pastoor van Ars het volgende:

Jean-Marie-Baptiste Vianney (ook Pastoor van Ars), Ars-sur-Formans (bij Villefrance-sur-Saône), Frankrijk; pastoor; † 1859.

Feest 4 augustus.

Hij werd op 8 mei 1786 geboren te Dardilly (niet ver van Lyon) als vierde kind in een eenvoudig boerengezin. Hij wilde dolgraag priester worden, maar had te weinig talent om de opleiding te volgen. Op het eindrapport van het eerste jaar stond vermeld: ‘debilissimus’ (‘ontzettend zwak’). Daar stonden echter zoveel andere, pastorale capaciteiten tegenover dat men hem toch toeliet voor de priesterwijding, 1815.

Drie jaar was hij kapelaan Écully. Toen werd hij benoemd tot pastoor van het zestig huizen tellende dorpje Ars. Hier ontpopte hij zich als een ware zielenherder. Hij was een begaafd biechtvader. Van heinde en verre kwamen jaarlijks zo’n honderdduizend personen `de pastoor van Ars’ om raad vragen. Het gebeurde wel dat hij achttien uur achtereen in de biechtstoel zat om biecht te horen. Hij toonde zich barmhartig en vergevingsgezind, met veel begrip voor de menselijke zwakheden, waar hij tegelijkertijd onder leed, en waarvoor hij zich in zijn persoonlijk gebedsleven allerlei vormen van boete en versterving oplegde.

Naar het schijnt leed hij ook onder allerhande verzoekingen van de duivel, die hij `mijn vriend de duivel’ noemde. Zijn leven is een aaneenschakeling van gebedsverhoringen, genezingen en voorspellingen. Daarbij had hij een bijzondere verering voor de pas in de Romeinse catacomben teruggevonden heilige martelares Filomena († 4e eeuw; feest 10 augustus).

Er wordt over hem een even aardige als diepzinnige anekdote verteld. Elke ochtend las hij in zijn kerk de Heilige Mis voor een handjevol gelovigen. Op een goed moment werd zijn aandacht getrokken door een oud boertje dat sinds enkele dagen aanwezig was, helemaal achterin de kerk. Hij deed niet mee met de Mis, had geen gebedenboekje, ging niet te communie, en was na afloop onmiddellijk weer verdwenen: hij zat er alleenmaar stil voor zich uit te staren. De Pastoor van Ars kende hem niet, en was nieuwsgierig. Na enige aarzeling stapte hij op het mannetje af met de vraag wat hij nu daar zo achter in de kerk zat te doen. Het antwoord luidde: “Hij kijkt naar mij, en ik kijk naar Hem…”.

Verering & Cultuur

Hij rust in de basiliek van Ars-sur-Formans; zijn hart bevindt zich in een reliekschrijn in de Chapelle du Cœur. Heiligverklaard in 1925.

Sinds 1929 is hij patroonheililige van alle zielzorgers.

Hij wordt afgebeeld als kleine, magere man met smal gezicht en lang grijs haar. Vooral als biechtvader in superplie met paarse stola om de hals.

Bidden voor (goede) priesters en kloosterlingen (m/v, actief en contemplatief) is, zeker in deze tijd, héél hard nodig. Immers: zonder priesters kan de Heilige Eucharistie niet gevierd worden, daar deze alleen geldig is als het H. Sacrament des Altaars door een priester door het Eucharistisch gebed getranssubstansialieerd word! Zonder H. Eucharistie om ons te voeden, zal ons geloof veel te kort komen en zoals het lichaam zonder voeding sterft, zal uiteindelijk ook ons geloof beetje bij beetje uitdoven en sterven.

Naast priesters is het ook van belang dat er bewoonde kloosters zijn, die hun regel volgen en in de wereld uitdragen. De contemplatieve kloosterlingen zijn immers onze biddende achterwacht. Met hun gebed beschermen en verdedigen zij het geloof van de levende Kerk. Hun eeuwig gebed en altijddurende aanbidding vult aan wat wij met werken voor de Heer doen en de actieve kloosterordes vullen vaak de zielzorg aan. Zo vormen priesters en kloosterlingen en netwerk van mensen en plaatsen waar de (zoekende) ziel hier op aarde kan drinken uit de bron van geloof, de geestelijke wonden kan verzorgen en voedsel voor onderweg kan vinden, totdat zij in het Hemelse Vaderhuis aan komt.

De noveen begint, niet geheel toevallig, op de sterfdag van Titus Brandsma. Hij trotseerde de Nazi’s en verzette zich met woord en daad tegen hun leer. Ook vandaag de dag zijn er veel anti-katholieke stromingen en het is aan ons om ons er niet door te laten beïnvloeden! Hiervoor is strijd nodig, en daarbij kunnen we de biddende achterwacht van kloosterlingen goed gebruiken!

Ik zal proberen om dagelijks te teksten hier (en op facebook) te publiceren, en wil iedereen uitnodigen om mee te bidden. Je kunt via deze FB link aangeven dat je meeidt: https://www.facebook.com/events/311354642265654/

Veel devotie!

Advertenties

Een gedachte over “Noveen voor priester- en kloosterroepingen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s