Kiezen…..

Nog een paar dagen….en dan mogen we stemmen. We kiezen een volksvertegenwoordiger in het parlement door op een partij te stemmen wiens programma we zien zitten of op een persoon waarvan we denken:”Die zie ik wel zitten als premier”.

Kiezen…..

Veel mensen stemmen niet. Ze weten niet wie of wat ze moeten kiezen. Of ze stemmen niet uit protest. Maar ik vind dat wie niet gaat stemmen één héééél erg belangrijk ding over het hoofd ziet: wie niet kiest, wordt niet vertegenwoordigd en heeft in Den Haag dus geen stem.

Hoe zit dat?Even een gestyleerde uitleg.

Vroeger……hadden we in Nederland een koning. En die koning besliste wat er gebeurde in het land. Wie belasting moesten betalen, wat voor geloof je mocht hebben….En dat alles in zijn eentje.
Toen kwam de dag dat de koning het niet meer alleen wist. Hij liet zich bijstaan door een aantal wijze mannen, die hem adviseerden. Die werden eerst benoemd: mensen die de koning kende en vertrouwde.
Wat later waren er mensen die dachten: zo’n baantje wil ik ook wel, want die wijze mannen weten totaal niet wat er in mijn kringen speelt.
En zo kwamen er mensen die de adel bij de koning vertegenwoordigden. En de boeren. En de geestelijken……
Zo ontstonden beetje bij beetje de politieke partijen.

In ons land hebben we een democratie: mensen die de belangen van grote bevolkingsgroepen vertegenwoordigen. De politieke partijen. Er is een partij die opkomt voor de belangen van de ondernemers (VVD), één die opkomt voor de belangen van de arbeiders (PvdA), één die opkomt voor de mensen die het arm hebben (SP), één die opkomt voor de boeren (CDA), you name it: er is een politieke partij die voor de belangen opkomt. We hebben zelfs een partij die voor de belangen van de dieren opkomt(PvdD)! De mensen van die partijen komen bij elkaar, stemmen regels af die in IEDERS belang zijn en leggen dat voor aan een groep mensen die de juridische haken en ogen toetst en dan wordt dit voorgelegd aan Beatrix, onze koningin. En zij maakt er een wet van. Niet de koning(in) heeft de inhoud bepaald, maar, via de volksvertegenwoordigers (parlement:1e en 2e kamer) wij met ons allen.

Dat is een groot goed. Kijk maar eens in de wereld om ons heen: er zijn landen waar je niet mag protesteren zonder opgepakt te worden (vgl: Rusland), er zijn landen waar de koning de burgers onderdrukt en door het leger laat vermoorden (vgl: Syrië) en er zijn landen waar je alleen dat mag geloven wat de keizer goed dunkt (vgl: China). Hier mag je demonstreren, mag je vrij denken, geloven en roepen wat je wilt en hier wordt je niet zo maar door de koning(in)vermoord. En dat allemaal dankzij ons democratisch systeem. Ik ga dan ook zeker stemmen en raad iedereen aan het ook te doen!

En dan nog iets: hier MOGEN we stemmen. In veel landen in Azië en Afrika (maar ook in enkele Europese landen) is er een stemPLICHT. Alle stemgerechtigden worden geregistreerd d.m.v. vingerafdrukken en wie niet komt opdagen heeft een probleem. Bovendien hebben onze verre voorouders heel hard voor ons mooie systeem gevochten. Vooral onze vrouwen: het was lange tijd verboden voor vrouwen om te stemmen of aan de politiek deel te nemen. Bij sommige partijen is dat laatste trouwens nog steeds via de statuten verboden.

Goed: we MOGEN kiezen. En we worden iedere dag weer op debatten getrakteerd. Lijsttrekkers vullen de tv. Hoezeer ik de democratie ook lief heb: het wordt tijd dat de stembussen gesloten zijn, ik krijg er na een week 24/7 politiek tabak van. IK WIL HET NIET MEER ZIEN! Positieve uitzondering hierop (en dus ook het enige wat ik eigenlijk nog volg) is DWDD (De Wereld Draait Door). Hier geen voorgekookte debatten met een winnaar of verliezer, maar hier laat men de lijsttrekkers zien op een in deze stressvolle tijd, redelijk ontspannen manier. Hier zie je ze lachen, ECHTE emoties tonen. Kijk naar de video en misschien doe je inspiratie op voor in het stemhokje!

DWDD met Diederik Samsom, fragment 1:

http://omroep.vara.nl/media/180068

DWDD met Diederik Samsom, framgent 2:

http://omroep.vara.nl/media/180244

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s