Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Maria, Moeder van Zeven Smarten

op 16 september 2012

Na het feest van de kruisverheffing, vierde de kerk 15 september het feest van Maria, Moeder van Zeven Smarten. Omdat ik gisteren een dagje op stap was, had ik nog geen tijd om hier aandacht aan te besteden. En da´s maar goed ook!

Want toen ik gisteren na een dagje Osnabrück, met een mooi concert en H. Mis in de Dom St. Petrus, terug kwam, lag er een kaartje op de mat. Een uitnodiging om op 18 november 16:00 in de Kathedraal in Stad Broeder Hugo’s eeuwige geloften mee te beleven en te vieren.

Wat heeft dat met het feest van gisteren te maken????

Welnu, Broeder Hugo is kluizenaar in Warfhuizen. En wie in zijn kluis is geweest, moet Haar wel hebben zien staan wenen: De Moeder van Smarten staat prominent levensgroot in de kluis. Grote foto:  Er komen zelfs mensen van heinde en verre om een witte zakdoek om te ruilen voor een door Haar beweende. Ook worden er diverse Maria bedevaarten georganiseerd. Deze beginnen in de Kerk van het nabijgelegen Wehe den Hoorn en eindigen na een (bijna ouderwetse) processie bij de kluis en worden druk bezocht. Broeder Hugo heeft dus veel met dit feest en op dit feest moet ik altijd aan Broeder Hugo en zijn kluis denken.

Wat vieren we eigenlijk met dit relatief onbekende feest? Een heldere uitleg vind je op heiligen.net:

Gisteren in Osnabrück heb ik het uitgebreid gevierd. Duitsers zijn wat dat betreft echt halve Franciscanen: ze vieren niet alleen veel meer, maar als ze vieren, doen ze dat met veel muziek. En heb daardoor een sublieme uitvoering van bijna 45 minuten van het Stabat Mater van Pergolesi gehoord. Een geweldig lied, met een Franciscaanse oorsprong, zo valt op wikipedia te lezen.
Hier vind je ook de tekst, met een redelijk goede vertaling. Geniet van dit prachtige lied dat bij dit feest thuishoort!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: