Pater Pio, minderbroeder cappucijn

Vandaag viert de Kerk het feest van Pater Pio, ook wel Pio van Pietrelcina genoemd. Op de site van heiligen.net lezen we oa het volgende:
“Padre Pio werd op 25 mei 1887 geboren te Pietrelcina, in de provincie Benevento, als zoon van een keuterboertje. Bij de doop ontving hij de naam Francesco. Op 15-jarige leeftijd trad hij in het noviciaat van de Kapucijners te Morcone. Op 22 januari 1903 werd hij ingekleed. Op 10 augustus 1910 ontving hij in de dom van Benevento de priesterwijding. In de week daarna droeg hij zijn eerste heilige mis op in de kerk waar hij gedoopt was, de Santa Maria degli Angeli. Dat was op 15 augustus, feest van Maria ten Hemelopneming.” Voor een volledige beschrijving, zie www.heiligen.net

Ik haal echter dit stukje aan omdat mij er iets in opvalt: in het leven van de mensen die later door de Kerk als heilig zullen worden erkent, spelen vaak bijzondere Kerkelijke data en toevalligheden. En nog vaker bij hun sterven.

Zo lezen we vandaag o.a. in het Evangelie: “Hij zette Zich neer, riep de twaalf, en sprak tot hen: Zo iemand de eerste wil zijn, dan moet hij de laatste van allen zijn, en de dienaar van allen”.

Hierbij vallen mij vooral de laatste drie woorden op: Dienaar van allen.

Pater Pio was Cappucijn. MINDERBROEDER Cappucijn. Franciscus noemde zijn groep (van een orde was toen nog niet echt sprake) minderbroeders, en de leider minister, dienaar. Uit zijn geschriften blijkt dat hij onder andere dit stuk Evangelie daarbij voor ogen had. De volgelingen van Franciscus (m/v) hebben altijd aan dit ideaal van dienaar van allen zijn vast gehouden.

Pater Pio is echter een omstreden heilige. Hij zou de stigmata die op zijn handen en voeten te zien waren, eigenhandig hebben toegebracht. Toch is dat volgens mij NIET het meest opvallende aan deze pater. Wat hem voor mij heilig maakt, is zijn gehoorzaamheid aan de Kerk, zijn trouw aan het Latijn in de H. Mis en zijn geduld met de vele pelgrims die van heinde en ver bij hem kwamen vieren en biechten. Al tijdens zijn leven waren er nl. twijfels. Hij is vaak door de autoriteiten, al dan niet terecht, op de vingers getikt. Toch bleef hij vriendelijk. Een dienaar van allen, zoals Christus het gevraagd en Franciscus geleerd had. Bewonderingwaardig en een voorbeeld voor een ongeduldig persoontje met lange tenen als ik!

Pater Pio weet niet alleen mij, maar vele anderen te inspireren. Hier een tribute van de opgraving van zijn lichaam:

Er is ook een film over hem gemaakt:

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s