Memento mori

Gedenk te sterven…..

Onze hedendaagse cultuur heeft lange tijd geen plaats meer gehad voor de dood. Toch hoort de dood bij het leven. We zijn geschapen als wezens die eens de aarde moeten verlaten. Om voor God te verschijnen. En dan…..dat hangt er vanaf of je geloofd hebt in de blijde boodschap van het Evangelie en haar serieus hebt genomen….

De dood.

“Onontkoombaar, vreeswekkend, bevrijdend.” Althans, zo staat zij omschreven in mijn favoriete lied. Zij wordt dan ook even daarvoor ‘Zuster Dood’ genoemd.

Een zuster. Vertrouwd met ons. Geen mens kan haar ontkomen. Zij boezemt angst in. Maar kan ook bevrijdend zijn. Toch willen de meesten niets van haar weten. Ze leven NU en denken niet aan later. En de dood wordt verborgen onder een dikke laag. Niet aan denken. Gewoon doordoen.

De Katholieke traditie geeft de dood WEL een plaats: op 1 november viert de Kerk Allerheiligen en op 2 november Allerzielen. Twee dagen waarop we stil staan bij de dood. Eerst gedenken we de mensen die ons in alle eeuwen en tijden zijn vóórgegaan naar het Vaderhuis en daarna onze naaste die zuster dood van ons afgesneden heeft.

De dood. Velen zien haar dan ook als een naar, naargeestig, eng wezen dat je zomaar komt halen. Niet aan denken! Wegstoppen en door wetenschap zo lang mogelijk buiten de deur houden, deze nare tante.

Toch komt de dood langzamerhand weer terug in onze maatschappij. Dank zij de veramerikanisering. In de Verenigde Staten wordt Allerheiligen al jaren gevierd op de vooravond van het feest zelf (31 oktober dus) als Halloween. En wie om zich heen kijkt, ziet hier steeds meer Halloween artikelen in de schappen. Ook worden er weer graf-wakes rond 1 november gehouden. Zuster dood krijgt daardoor weliswaar een macaber tintje, maar herwint toch weer beetje bij beetje terrein en zo ons vertrouwen.

Zuster dood. Een geheim. Onontkoombaar, vreeswekkend, bevrijdend.

Franciscus’ visie over de dood stemt nog steeds tot nadenken. En roept bij mij de vraag op: zie ik haar als vijand of als Zuster?

Gezegend Halloween! Eer de dood en degenen die zij uit dit aardse leven bevrijd heeft!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s