Dood….of toch niet?

Ik kijk naar buiten….het lijkt wel winter! Het sneeuwt, de bomen zijn nog steeds kaal, de natuur staat nog in de wacht-stand. En alles en iedereen zucht: was het maar LENTE!

Doordat Pasen dit jaar heel erg vroeg valt, lijkt de winter langer te duren als anders. Dat doet ze niet (het kan in april ook nog sneeuwen en nachtvorst is tot aan de ijsheiligen half mei nog mogelijk) maar we verwachten nu eenmaal met Pasen in onze korte rokjes en korte broeken buiten op een terrasje in de zon van ons eerste ijsje van het jaar te kunnen genieten. NIET om in eigen land te kunnen langlaufen!

Het is Pasen. Al duizenden jaren het teken van de vruchtbare tijd. Van de lente. De natuur die uit haar dood-slaap ontwaakt en een nieuw leven begint. Dit werd gevierd met eieren (het vruchtbaarheidssymbool bij uitstek want al het (dierlijke) leven komt uit een ei (of een dooierzak of iets daarop gelijkends) inclusief wijzelf). Beschilderde eieren, verstopte eieren, de haas die eieren brengt, enzovoort.

In de tijd van Christus vierden de Joden Pascha: hun kinderen werden gespaard en door de Rode Zee zijn zij aan Farao’s hand ontkomen. Dit werd ieder jaar weer herdacht en opnieuw beleefd door het Paasmaal te eten: ongedesemd brood met bittere kruiden. Ook Jezus heeft dit met Zijn leerlingen gedaan. Het is de basis van de Eucharistie geworden. Maar nà het brood en de beker te hebben gedeeld met Zijn leerlingen, is Hij in de Hof van Olijven gevangen genomen. Hij werd gegeseld en overgeleverd aan Pontius Pilatus. Deze wou Hem vrijlaten, maar onder druk van de Oudsten van de Joden liet Pilatus Jezus kruisigen.

Christenen herdenken met Pasen het feit dat Christus, na op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven te zijn, op de 1e dag nà de Sabbat opgestaan is uit het graf en springlevend aan Zijn leerlingen is verschenen.

Christus is gestorven. Maar Hij heeft de dood verslagen en haar tot Zuster gemaakt door op te staan ten leven. DAT is DE KERN van ons Christelijk geloof. De ZIN ervan. Paulus schreef het al: “Was Christus niet opgestaan, zou ik de grootste dwaas van allen zijn en mijn geloof en leven zinloos”

En zo is het ook. Zonder het geloof dat God ook de dood kan overwinnen en dat Hij heerser over de dood is, heeft geloven in God geen zin. Dan is het geloof dood en zal het niet lang duren of ons leven wordt net zo kaal als de bomen die ik uit mijn raam zie. Als het tijd is, worden ze in mootjes gehakt en in het vuur geworpen.

Maar onze God is een God van levenden! Hij wil niet dat wij in het vuur geworpen worden, Hij wil dat wij Leven. Dat wij opbloeien. Zelfs als alles in ons winters en dood is. Ooit zal het lente worden. Zal de Zon weer schijnen en zullen wij volop in Gods tuin bloeien.

Dood waar is uw angel? Christus heeft u verslagen. Is ons Paaslam geworden, dat de doortocht naar het Beloofde Land voorgaat. Wanneer wij Hem volgen zullen wij leven, al zijn we gestorven. Christus is opgestaan. Halleluja! Halleluja! Halleluja!

Das Grab ist leer, der Held erwacht, der Heiland ist erstanden!
Da sieht man Seiner Gottheit Macht, sie macht den Tod zuschanden.
Ihm kann kein Siegel, Grab noch Stein, kein Felsen widerstehn.
Schliesst Ihn der Unglaub´ selber ein, er wird Ihn siegreich sehn.
Alleluja, alleluja, alleluja!

Wo ist dein Sieg, o bittrer Tod? Du selber musst erbeben;
der mit dir rang, ist unser Gott, Herr über Tod und Leben.
Verbürgt ist nun die Göttlichkeit von Jesu Werk und Wort;
und Jesus ist im letzten Streit für uns ein sichrer Hort.
Alleluja, alleluja, alleluja!

Der unsre Schuld zu tilgen kam, den Kreuzestod zu leiden,
Er, unser wahres Osterlamm, erwarb uns Himmelsfreuden.
Er ruft uns Sündern liebreich zu: ” Der Friede sei mit euch!”
Bringt Gnade, Heil und Seelenruh` und stürzt des Satans Reich.
Alleluja, alleluja, alleluja!

Dir danken nun, Herr Jesu Christ, die Völker aller Zungen,
dass du vom Tod erstanden bist, das Heil uns hast errungen.
Herr, bleib bei uns, wenn`s Abend wird, dass wir nicht irregehn!
So wird die Herde wie der Hirt einst glorreich auferstehn.
Alleluja, alleluja, alleluja!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s