Waarom we nooit mogen uitsluiten……

Eerder had ik het over uitsluiten. Vandaag herinnert de Heiligenkalender er ons aan waar discriminatie/uitsluiting toe kan leiden. Vandaag vieren we het Feest van Edith van Stein. Ook bekend als Teresia Benedicta van het Kruis . Op heilgen.net lezen we hoe ze als Jodin geboren wordt in een turbulente tijd waarin Hitler de scepter over Europa voert.
Ondanks het feit dat ze Katholiek wordt en intreed in de Karmel, zijn haar Joodse wortels voldoende voor de overheersers haar naar Auschwitz te deporteren en te vermoorden. Samen met 6,1 miljoen andere Joden. En in totaal zo’n 11 miljoen mensen!

Laat haar levensverhaal voor ons een waarschuwing zijn.

Wanneer we een groep mensen uitsluiten/anders behandelen, om wat voor reden dan ook, zijn we op weg ze te vermoorden. Misschien niet letterlijk, maar zeker geestelijk!

De Tweede Wereld Oorlog is een grote gapende wond in onze geschiedenis. Ze kent geen winnaars, slechts verliezers. We mogen daarom nooit vergeten hoe Hitler aan de macht is gekomen. Hoe zijn politiek is begonnen met het brandmerken van de Joden. Hoe langzaam maar zeker de Joden vervolgd werden en uiteindelijk uitgemoord.

Want als we deze pijnlijke geschiedenis vergeten, ZAL ze zich herhalen. Heiligen als Edith Stein houden ze levendig. Dodenherdenkingen hebben zin. Juist wanneer alle ooggetuigen dood zijn, vormen de Heiligen en alle anderen die gestorven zijn de voorsprekers bij God en in ons geweten!

Laten we haar leven nooit vergeten….

En laten we alle andere 11 miljoen ook nooit vergeten….

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s