Gevangen om politieke redenen. Maar niet vergeten. Pater Kolbe ofm waakt over hen!

Wie vandaag de dag naar het nieuws luistert, met name naar de RTBF en TV5, hoort dingen die ons normaal niet zo makkelijk ter ore komen.

De genoemde Franstalige zenders berichten veel over gewezen kolonies als India, Indonesië, Congo en andere Afrikaanse en Aziatische landen. En wat ze berichten is geen prettig nieuws: berichten van onderdrukking van de bevolking.

In veel (verre) landen worden er mensen vanwege hun geloof (niet moslim), vanwege hun afkomst (minderheid) en vanwege hun geslacht (vrouw, minderwaardig) gevangen gezet. Of omdat ze iets doen wat de machthebbers niet zint.

Politiek gevangenen.

Onschuldig.

En maar weinig mensen die hun lot aantrekken.

Gelukkig hebben deze mensen een voorspreker bij God: H. Maximillian Kolbe ofm.
Vandaag is zijn geboortedag in de Hemel.

Op de site van Dries van den Akker lezen we o.a.het volgende:

“Maximilian Kolbe was een franciscaan van Poolse afkomst. Hij was geboren op 7 januari 1894 in Zdunska, niet ver van de stad Lodz geboren. In 1910 trad hij in bij de franciscanen, deed zijn studies in Rome, en werd in 1919 priester gewijd.
In 1941 werd hij voor de tweede keer opgepakt. Nu deporteerden de Nazi’s hem naar Auschwitz. In zijn bescheidenheid leidde hij een tamelijk onopgemerkt leven. Tot het moment dat Kampfführer Fritsch besloot tien mensen te laten doodhongeren in de hermetisch afgesloten kelder van bunker 11: geen eten, geen drinken, geen licht, geen lucht. Het lot viel o.a. op Gajowniczek, een Poolse huisvader met twee kinderen.
Onmiddellijk wendde pater Kolbe zich tot de kampcommandant.

Deze schreeuwde: “Wat mot je, Poolse zwijn?”
In alle rust antwoordde Pater Kolbe: “De plaats innemen van deze ter dood veroordeelde.”
“Waarom?”
“Ik ben oud en ziek. Hij heeft vrouw en kinderen.”
“En wie ben jij dan wel?”
“Een Pools priester.”

Het verzoek werd ingewilligd. Nummer 5659 op de lijst werd vervangen door 16670. Het schijnt dat Pater Kolbe in zijn opsluiting aldoor hardop heeft gebeden. Hij behoorde tot de vier die tenslotte overbleven en met een dodelijke injectie om het leven werden gebracht.

Toen hij in 1982 door Paus Johannes Paulus II heilig werd verklaard, behoorde Gajowniczek tot de aanwezigen, met zijn beide kinderen.

Hij is patroon van de politieke gevangenen.”

Laten we daarom vandaag in navolging van deze Franciscaan bidden voor alle politieke gevangenen, waar ook ter wereld.

Over Pater Kolbe:

Over hedendaagse politieke gevangenen:

Advertenties

Een gedachte over “Gevangen om politieke redenen. Maar niet vergeten. Pater Kolbe ofm waakt over hen!

  1. Toos hermsen- de Groot

    Vanmorgen gehoord tijdens de Eucharistieviering:

    Maximiliaan Kolbe beleefde zijn vriendschap met de Heer in vereniging met Maria, de Onbevlekte. Hij kreeg al jong een besef van zijn roeping. Als kind was hij ernstig en ingetogen. Hij bad veel. Op een gegeven moment bad hij in zijn parochiekerk voor het beeld van Maria.
    Hij vroeg haar wat er van hem terecht zou komen. Op dat moment ontving hij een visioen. De heilige Maagd Maria verscheen aan hem. Zij droeg twee kronen in haar handen, een witte en een rode. Maria keek hem lief aan en vroeg hem: “Welke kronen wil je hebben? De witte als teken dat je jouw zuiverheid zult behouden of de rode, de kroon van het martelaarschap?” Kolbe antwoordde dat hij ze allebei wilde hebben. De Maagd keek hem lief aan en verdween.
    In het gezin waarin Maximiliaan Kolbe opgroeide speelde Maria een grote rol. Geregeld ging de familie op bedevaart naar Czestochowa. En er heerste een echte franciscaanse geest. De ouders van Maximiliaan waren wevers en wisten een eigen zaak op te zetten. Maar ze streefden niet naar rijkdom, omdat deze in de weg zou staan bij hun beleving van hun relatie met God.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s