Moederlijk ingrijpen

Gisteren vierden we (in Franciscaanse kring) het Feest van Pater Maximiliaan Kolbe ofm. Wie de video in mijn blog heeft bekeken, zal ongetwijfeld de grote rol van Maria in zijn leven hebben bemerkt.In de eerste video werd vertelt hoe Zij letterlijk heeft ingegrepen.

Vandaag viert de Kerk het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming.

Vandaag staat Maria zelf centraal.

De Kerk geloofd dat Maria met ziel en al ten hemel is opgenomen en daar bij God nu voor ons ten beste spreekt en daar haar Moederlijke liefde voor ons aanboort. Om voor ons te bidden. Maar omdat Zij reeds bij God is, met lichaam en ziel, kan Zij ook als Zijn Boodschapster aan ons verschijnen.

Dat heeft ze aan talloze mensen op talloze plaatsen gedaan.

Denk aan Fatima.

Denk aan Lourdes.

Denk aan Medujorgië.

Ru du Bac.

Banneux.

Heede.

De lijst is nog veel langer. Sommige plaatsen zijn heel bekend. Sommigen minder bekend. Sommigen (nog) niet erkend en heel veel niet eens gekend. Tel hierbij nog de vele heiligen en gewone mensen aan wie Maria is verschenen op. Of de vele miljoenen die Haar nabijheid en invloed in hun leven hebben ervaren. Bernadette Soubirous en Pater Kolbe zijn slechts twee namen in een lijst die ontelbaar lang is en waarvan alleen Christus en Maria zelf de volledige omvang kennen.

Vandaag vier ik Haar Feest in Kevelaer. Hier wordt Maria als Troosteres der bedroefden levend gehouden.

Een beeld van Maria die mij zeer dierbaar is. Het is het beeld van de Moeder die Haar kinderen troost.

Niet met holle woorden, maar vanuit een verwond maar geheeld hart.

Het is goed om dit Hoogfeest te vieren in een Mariale omgeving. Een bedevaartsplaats als Lourdes of Kevelaer. Of dichter bij huis: Heiloo, Den Bosch of de Sterre der Zee.

Maria als Moeder. Die ons troost en bemoedigd. Die nu ze bij Haar Zoon is, ons des te meer nabij kan zijn. Om als het nodig is, in te grijpen en ons op de goede weg te leiden.

Daarom dit toepasselijke lied waarvan ik IEDER WOORD geloof en van harte meezing (vanuit de Slevrouwe): Sterre der Zee.

Advertenties

Een gedachte over “Moederlijk ingrijpen

 1. Toos hermsen- de Groot

  Alina, dit blog over Maria sluit prachtig aan op jouw blog van gisteren over Maximiliaan Kolbe. Jij was vandaag in de Mariabedevaartsplaats Kevelaer.

  Wij vierden met onze parochie dit Mariafeest ook in Kevelaer. ( een erg mooie viering in de Beichtkapelle, onze pastoor is voorgegaan in deze viering)

  In de viering zongen we het Magnificat. We hebben het laten klinken als een lied van onwankelbare hoop, van de hoop die, zoals de Franse dichter Péguy heeft gezegd, het kleine zusje van de drie is. Ze geeft de hand aan de twee grote dames geloof en liefde. Maar ze loopt in het midden, ze trekt de twee andere voort. Zonder hoop houden we het geloof en de liefde niet uit.

  Als we, getrokken door de hoop, geloven in de verrijzenis, dan durven we het riskeren te sterven om over de dood heen voltooid te kunnen leven.
  Sterven versta ik dan als volgt: over jezelf heen leven, met jezelf niet al te veel inzitten, leven voor dingen die groter en belangrijker zijn dan jij zelf, voor medemensen.
  Jezelf zaaien, je laten zaaien, zodat je ooit zult bloeien. Voorgoed. Delen in de heerlijkheid van God.
  Dat is de hoop die we mogen vieren op dit hoogfeest – het oogstfeest – van het kerkelijk jaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s