Levende Monstrans

Vandaag, de tweede donderdag na Pinksteren, viert de Kerk Sacramentsdag. Nu hoor ik alle Nederlanders al morren: Sacramentsdag is toch pas Zondag?

NEEEEEEEE!!!!!

Ik snap dat het niet uitkomt om op een doordeweekse donderdag een Hoogfeest te vieren, maar er is een reden waarom de Kerk dit op een DONDERDAG viert. Sacramentsdag vieren wij het Lichaam en Bloed van Jezus Christus in de Eucharistie (het Heilig Sacrament). Dit Hoogfeest hangt nauw samen met de instelling van diezelfde Eucharistie. En DAT vieren we op Witte Donderdag. Vandaar dat we nu ook op een donderdag (horen) te vieren.

Ik probeer dit jaar de Grote Feesten in Franciscaanse kring te vieren. Daarom ben ik al vroeg in mijn auto gestapt om een uurtje noordwaarts te rijden, naar Heede.

Heede ligt ten hoogte van Bourtange, maar dan wel net aan de andere kant van de grens met onze oosterburen. Heede is een bijzondere plek, Maria is er in Nazitijd aan 4 kinderen verschenen. Zie de wikipedia , marypages.com en de site van Heede zelf. De Kerkgemeenschap wordt gedragen door de Franciscanessen van Thuine en die Franciscaanse geest waait duidelijk samen met de Heilige Geest door het dorp.

In Duitsland heet Sacramentsdag Fronleichnam en wordt, vooral in Maria bedevaartsplaatsen maar ook elders, zeer uitgebreid gevierd. Het is zelfs een officiële vrije dag! Zie de hier.

Dit jaar is het 750 jaar geleden dat de Paus Sacramentsdag heeft ingevoerd. Een wereldwijd jubileum dat goed gevierd dient te worden. En dat deed men dan ook in Heede. Hoewel het motregende en het niet meer zo groots was al weleer schijnt te zijn, vond ik het zeer indrukwekkend. De pastoor hield een goede preek over het feit dat wij een levende monstrans zijn, dat wij Christus in de wereld zichtbaar (zouden moeten) maken.

Hieronder volgt een impressie in foto’s (met dank aan Zuster Margré voor een aantal aanvullingen).

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s