Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Het kwade met het goede vergelden

op 6 augustus 2014

Vandaag, 6 augustus, gedenken we de donkere dag van het ontploffen van de eerste atoombom. Vanaag precies 59 jaar geleden werd Hiroshima door een atoombom met de grond gelijk gemaakt. Onmiddelijk vonden 70.000 mensen de dood. De gevolgen metken we echter nog dagelijks door stralingsziekten als kanker….

 

Volgens de wikipedia dachten de Amerikanen zo een snel en minder bloederig einde aan WW II te maken.  De Amerikanen wilden met de atoombommen vrede stichten….

 

Wie de laatste tijd de berichten uit de Gaza-strook en het Midden-Oosten volgt, zal meteen opmerken dat door het elkaar bestoken met bommen en raketten nooit duurzame vrede zal komen. Daar niet, nu niet, nooit niet, nergens niet! Toch is het o zo menselijk: jij hebt mijn gum gepakt, ik pak jouw pen terug. Jij gooit een raket, je krijgt een bom terug…

 

De Bijbel leert ons al in het oude testament onze driften te beheersen: Een oog voor een oog, een tand voor een tand. en dan klaar.

Christus heeft dit aangescherpt: Als iemand ons op de linker wang slaat, moeten wij hem ook de rechter toe keren.

 

Twee hele moeilijke geboden, die vaak (ten onrechte) gebruikt werden en worden om geweld dan wel onverschilligheid te propangaderen.

 

Wie naar de geest ervan kijkt ziet dat DAT nou net niet de bedoeling is! Immers, wie geweld propageert of onverschilligheid laat het kwaad voortwoekeren.

 

Franciscus van Assisi leert, in navolging van Christus iets anders: wanneer we iets slecths zien, horen of doen, moeten we het goede ertegenover zetten.

 

Franciscus ontkent het kwade niet. Hij haalt er ook niet zijn schouders voor op. Nee, hij ziet het en DOET er iets GOEDS tegenover. Hij bestrijd de oorlog niet met een (atoom)bom, maar met een bombardement aan liefde en aandacht!

 

Laat ons bidden dat deze les ook tot de rest van de wereld mag doordringen. Dat het kwade met het goede vergolden moet worden. Opdat er overal bestendige vrede mag komen. Voor Palestijn en Jood, voor Moslim en Christen, ja voor iedereen!

Advertenties

2 responses to “Het kwade met het goede vergelden

  1. zustermarianne schreef:

    6 augustus is inderdaad ook de dag van de atoombom… ik gedenk de dag van mijn intrede en inkleding in de Orde van de Heilige Clara – ook hier plaats ik dan maar iets goeds naast iets kwaads.

  2. Alina ofs schreef:

    Dat had ik door! Heel fijn! Ik hoop dat u een fijne herdenkingsdag heeft gehad….Toch heb ik, na lang aarzelen, deze post gemaakt. Om te laten zien dat het anders moet!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: