Franciscus en de wolven van onze tijd…..

Gisteren vierden we dat Franciscus het eeuwige Leven mocht binnengaan. Na eerst een losbandig leven te hebben geleid volgde bij hem de ommekeer en navolging van de Arme Christus. Ten dienste van de minderen en de Eeuwige Vrede en Vreugde.

Franciscus en de wolf

In veel kerken is zijn sterfdag herdacht. Veel dieren zijn gezegend. Op een dag als deze moet ik denken aan het verhaal van Franciscus en de wolf van Gubbio uit de Fioretti. Voor degene die het verhaal (nog)niet kent: je vind het hier.

Als ik om me heen kijk, zie ik hoe een hele grote boze wolf de wereld onveilig maakt: ISIS.

Wie kent niet de beelden van de onthoofdingen? Christenvervolgingen? Verkrachtingen? Kruisigingen? Moordpartijen? Enzovoort?

En nu wil Amerika en haar bondgenoten de wolf platbombarderen. Vernietigen. En dat klinkt logisch.

Toch roept deze logisch klinkende gedachte bij mij vragen en weerstand op.

Ten eerste vraag ik mij af of WIJ, het westen, niet door ons eerdere optreden in het Midden-Oosten niet minimaal gedeeltelijk schuldig zijn aan het ontstaan van ISIS.

De Islam kent diverse stromingen die elkaar al vanaf het begin naar het leven stonden. Ook is, zoals hier ook heel lang gebruikelijk was, geloof, politiek, macht en dergelijke sterk met elkaar verweven. Onder Saddam Hoessein heerste er in het gebied een geforceerde vrede, maar na het wegvallen van grote nationale structuren speelt er een stammenoorlog in de regio. Tel daar bij op dat de meeste mensen NIET op onze inmenging zaten te wachten….

Ten tweede roept het tijdstip van de reactie van het Westen vragen omtrend de ware beweegredenen op.

ISIS was namelijk al een poosje met hun schrikbewind jegens Christenen bezig. Pas toen ze het Westen goed gezinde Yezidi’s aanvielen en journalisten gingen onthooden en nabij de olievelden kwamen begon de wens tot platbombarderen te komen…..

Tot slot de belangrijkste vraag: roepen we zo niet een verdere geweldspiraal in leven waarbij ook onschuldige Nederlandse burgers gevaar gaan lopen?

ISIS dreigt met tegenaanslagen in de metro’s van diverse grote Europese steden. En ik denk dat dat GEEN loos dreigement is! Een getergde wolf zal sneller bijten dan eentje met een volle buik…..

Geen bommen dus. Maar wat dan wel? Want dat ISIS gestopt moet worden is zonder twijfel….

Het verhaal van Franciscus en de wolf bied  mogelijke alternatieven. In het verhaal gaat Franciscus met de wolf praten. Hij brengt de wolf op de hoogte. Gedegen (Koran)onderwijs is één van de sterkste pijlers om de haat die onder de jongeren in de regio leeft te blussen. En dat moet in natura en NIET door een zak geld naar de regio te sturen. Men zou juist de financiën moeten afsnijden. Zonder geld geen wapens!

Franciscus geeft de wolf een alternatief.

Voor veel jongeren in de regio IS er geen alternatief. Het leger van ISIS geeft hun een doel om wat van hun leven te maken. Het bied hen perspectief op eer en aanzien, erkenning. Buiten ISIS is er niets anders dat hun dat bied…..

Maar Franciscus spreekt óók de mensen van Gubbio aan…..

Willen de Christenen (lees: het Westen) de gruwelijkheden van ISIS ontlopen, zullen ze eerst weer moeten laten zien dat ze Christen zijn. De Koran schrijft onthoofding van de ongelovigen voor, maar de Christenen kunnen met een boete hun dood ontlopen. Wie goed naar de moslims daar luistert, die hoort hen zeggen dat de Christenen zich gedragen als waren zij ongelovigen. Het Westen belijdt nog wel Christen te zijn, maar lééft er niet naar! Hoog tijd om ons eigen geloof weer serieus te nemen!

Hoe kunnen we dan ons eigen geloof weer verdiepen? Ook hier is, voor mij althans, Franciscus een wegwijzer en raadgever.

De Arme Christus navolgen. Jezelf dienstbaar opstellen naar je medemens. De Sacramenten vieren. Danken. Dienen. Dragen. Delen!

Dat is vaak veel makkelijker gezegd dan gedaan! Het vergt veel geduld en wijsheid. En innerlijke vrede!

Daarom wens ik een ieder, maar in het bijzonder alle leiders van de wereld, Wijsheid, vrede en alle goeds toe!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s