Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Komt laten wij aanbidden….

op 4 januari 2015

Vandaag wordt in onze kerkprovincie alvast Driekoningen gevierd. Hoewel het eigenlijke Hoogfeest pas dinsdag is (!) wil ik er toch bij stil staan.

In het beroemde Kerstlied ‘Adeste Fideles’ komt de rol van deze koningen (of waren het wijzen) heel duidelijk naar voren. Ze komen om Jezus, de grote Koning, te aanbidden.

Aanbidden. Dat woord heeft in onze tijd een beetje een negatieve bijsmaak gekregen. Vooral omdat niet-Katholieken vaak denken dat we ook onze heiligen aanbidden. En volgens de Bijbel komt aanbidding alleen God zelf toe. En Zijn Zoon natuurlijk….

In sommige vertalingen is aanbidden vervangen door eer bewijzen. Ik vind dit zelf een veel betere term. Eer bewijzen.

Eer bewijzen doe je in eerste instantie God zelf. Maar ook, zij het op een andere manier, Zijn Moeder Maria, de heiligen, onze ouders en al wie wij belangrijk achten. Ieder op de wijze die H(h)em/haar toekomt.

De koningen annex wijzen komen Christus eer bewijzen. Ze doen dat door hun houding en door offers. Een voorbeeld denk ik voor ons. Wanneer we Hem alleen eren met onze lippen, doen we Hem tekort! Hem eer bewijzen is een grond-houding van dankbaarheid en nederigheid. Maar niet in valse nederigheid die zichzelf neerhaalt! Echte nederigheid betekend dat je weet wie je bent. Wat je waard bent. En wat je plaats in het grotere geheel is. Dit geld voor onze verhouding met de mensen om ons heen, en meer nog in onze relatie met God.

De wijzen brengen Christus eer. Ze weten dat zij een hoge positie bekleden, maar óók dat het Christus-kind in Gods wereldorde boven hun staat. Het één sluit het andere niet uit! Het is geen teken van zwakte om de ander hoger te achten, zolang je jezelf maar niet minder acht dan je bent.

Laten wij het voorbeeld van de wijzen volgen. Komt laten wij aanbidden. Venite adoremus! (tekst zie hier)

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: