Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Kleren maken de vrouw……

op 23 mei 2015

Kleren maken de man….en ook de vrouw. Wat je aanhebt, zegt iets over jou. Het is veel meer dan alleen een omhulsel of bedekking.

In de oudheid (en in sommige religies en streken nog steeds) bieden kleren bescherming. Bescherming tegen de verzengende zon en tegen hitsige figuren met duistere bedoelingen. Wij echter leven ongebonden in een land waar de zon, als die al niet door regenwolken verdreven is, mild is en de mensen nuchter. Waar hele volksstammen hun lijf bedekken, lijken modieuze westerlingen zoveel mogelijk van hun lichaam te willen ‘showen’. En iedereen heeft hier een mening over andervrouws kleding, zoveel werd afgelopen week wel duidelijk.

Zo heeft de dochter van een niet onomstreden ex-priester voor veel opschudding gezord met een kledingstuk dat in de meida al gauw ‘de scheurjurk’ werd genoemd: de jurk die Nederland in twee scheurde.

De scheurjurk

De scheurjurk

DIT lapje stof dus. En eerlijk is eerlijk: ik vond en vind het 3 x niks. Veel te bloot…..Het is echter minstens 10.000.000.000.000 x beter dan de zeer onflatteuze hobbezak die ze uiteindelijk aan had……Als ik haar was, lag mijn stylingsadviseur nu met het schaamrood op de kaken in de goot! Kijk, vergelijk en huiver…..

Trijntje - fail

Wat dat betreft had ze nog beter een mooie burka kunnen aantrekken!

Over burka’s gesproken….

Dat was dus deze week de 2e discussie: het burkaverbod. Wat zal ik er eens over zeggen? Ik vind zo’n burka net zo onaantrekkelijk als Trijntjes kleding. Bovendien kijk ik iemand graag recht in zijn of haar gezicht aan. Op zich lijkt het dus helemaal niet zo’n  gek idee…..

Toch ben ik tegen. Als ik sommige politici hoor is een burkaverbod slechts een opstapje naar nog meer kledingverboden (met name hoofdbedekkende kleding die met Islam ge-associeerd worden). Wat mag je strakjes als vrouw dan nog dragen?

Het begint nog met een burka, maar ik vrees dat al snel hoofddoekjes gaan volgen. Omdat die voor Islamitische vrouwen onderdrukkend werken. Maar je mag volgens artikel 1 van de Universele Rechten van de Mens (EN ONZE GRONDWET!!!!) geen mensen discrimineren op grond van hun geloof.

Voor ons westerlingen hoort hoofddoek bij de Islam. Maar Islamitische vrouwen zijn lang niet de enigen die zo’n ding dragen! Ook ons Christendom roept vrouwen op het hoofd gesluierd te houden. Vele generaties Katholieken dragen mantilla’s en ibij de protestanten worden hoedjes gedragen……Laten we de overige hoofddoekjesdraagsters buiten de Moslima’s eens opsommen:

Hindoes, nonnen en andere kloosterzusters, kankerpatiënten…..mensen die niet tegen de zon kunnen……En nog veel meer!

Als dit door zet, moet iedereen haar hoofddoekje of sluier afdoen…..Alleen maar omdat wij bang zijn voor de Islam….Angst is altijd een slechte raadgever.

Kleren maken de man EN de vrouw. Geen burkaverbod dus.Van mij mag iedereen in principe dragen wat hij/zij wil. IMaar dat betekend niet dat iedereen zich overal in welke kleding dan ook maar naar binnen zou mogen begeven….Wat mij betreft mag je in sommige openbare gebouwen als ziekenhuizen, kerken en andere gebedshuizen wat regels opstellen: het moet nog wel gepast zijn.

.Ik pleit hierbij  dan ook voor Agehele Kledingvoorschriften voor openbare gebouwen en bepaalde openbare ruimtes.

WANT WAAROM ZOU HALIMA MET HAAR BURKA niet IN DE TRAM MOGEN EN OME HENK IN ZIJN NIKSIE MET ONBEDEKTE SNIKKEL wel??????

Verboden zijn ingegeven door angst. In plaats van de angst te laten regeren, moeten we eerst maar eens bedenken wat normaal is (naast een bijna niet meer bestaande dialect popgroep uit de Achterhoek) en wat we gepast vinden. En dat is helemaal niet zo moeilijk en gek: immers bekende zaken als Holland Casino en Fontana kennen al kledingvoorschriften en er is niemand die dat ongepast vind. Sterker nog: ze onderscheiden zich er juist in positieve zin mee!

We leven in de 21e eeuw. In een wereld waar niet iedereen in dezelfde (weers)omstandigheden leeft en niet iedereen dezelfde kledingsmaak en -stijl heeft.

Maar het lijkt wel dat we na de vrije jaren ’60 en ’70 waarin iedereen nog verschillend mocht zijn, weer steeds meer hetzelfde moeten willen Althans volgens de commercie. En die schrijft veel vlees voor. Hoe bloter hoe beter. Sex sells en zo zijn vrouwen langzaamaan weer in sexslaven voor de mannen veranderd. En als ik zie wat er in de H&M’s hangt, krijg ik meer en meer de neiging mijn kleren op de Beverwijkse Bazaar te kopen. Bij een Turkse oma in een lang gewaad.

Gelukkig las ik afgelopen week dit artikel in de Metro. Ik heb eens op de webstek gekeken en wat ik daar las spreekt mij erg aan. Ik ben dus niet de enige die op zoek is naar leuke kleding die flatteus en modieus is, maar niet meteen mijn borsten en kont aan iedereen die daar geen bal mee te maken heeft laat zien…..

Ik ga binnenkort op http://www.nesci.nl/ een mooie lange rok bestellen. Eindelijk. Want kleren zijn er niet om van vrouwen moderne sexslaven op een vleeskeurderij te maken. Maar kleren maken wel degelijk de vrouw!

Advertenties

3 responses to “Kleren maken de vrouw……

 1. deeserveit schreef:

  Ik begrijp jouw mening. Toch vind ik dat je als vrouw best je pluspunten mag laten zien (weliswaar tot bepaalde grenzen), zo vond ik de ‘scheurjurk’ gewoon oké. Een andere deelnemer (weet even niet meer welk land) had precies zo’n snede in haar jurk en niemand die daar een heisa van maakt… Ook begrijp ik het burka verbod wel en ik denk niet dat een volgende stap de hoofddoeken zullen worden. Burkas bedekken namelijk alles waarmee je iemand kan indentificeren en identificatie is erg belangrijk voor een veilige samenleving.

  • Alina ofs schreef:

   Ook ik begrijp het burkaverbod wel. Ik ben er enorm voor een regel die zegt dat je ten allen tijde iemands gezicht moet kunnen zien. Zekers in openbare ruimten en publieke gebouwen. Maar een Burkaverbod lijkt me meer ingegeven door angst voor de Islam dan de goede gewoonte te willen weten wie je tegenover je hebt. Waarom wel een burkaverbod maar niet de verplichting een helm helemaal van het hoofd te doen (in plaats van alleen het vizier open te zetten)?

   • deeserveit schreef:

    Ja ik snap je punt! Maar een burka bedekt wel je gehele lichaam en een helm alleen je hoofd dus dan heb je nog je houding, manier van lopen, wat je verder aan hebt enzo. Maar nogmaals ik snap je punt wel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: