Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Wat oorlog te weeg brengt…over vluchtelingen…..en zo

op 7 oktober 2015

De wereld brandt. Ver weg van ons eigen veilige huisje, maar dichtbij genoeg voor een wanhopige mens, woeden oorlogen en terreur. Het ergst getroffen is Syrië. Dagelijks komen er dan ook miljoenen vluchtelingen uit dat land en de omliggende gebieden naar Europa. En dat levert heftige emoties op, zoals in Oranje. Hieronder zal ik MIJN MENING neerzetten over de oorzaken daarvan en wat er, wederom naar mijn mening, aan gedaan zou moeten/kunnen/worden.

Laat ik beginnen met het simpele feit dat een mens nu eenmaal graag wil overleven. Als je je in je bestaan bedreigt wordt, krijg je een fight-or-flight reactie: of je vecht of je vlucht. Dat is wat mensen in het Midden-Oosten dan ook massaal doen. Ze vechten voor – in hun ogen – de beste partij of ze vluchten. Aangezien ze bang zijn dat het geweld in de regio zich uitbreid en tegelijk een betere toekomst willen vluchten ze naar Europa. Waar het veilig is en er werk is.

Eenmaal in bijvoorbeeld Nederland aangekomen worden ze naar Ter Apel gebracht voor registratie. Daarna worden ze in bussen gezet en in dorpen als Oranje gedumpt. Deze dorpen tellen vaak minder dorpelingen dan asielzoekers en de mensen daar worden soms letterlek enkele minuten voor de komst van de mensen geïnformeerd.

De vluchtelingen zelf krijgen uiteraard spullen om hier uit de voeten te kunnen. Verder is er, in elk geval in Hoogeveen, geen tolk en begeleiding aanwezig. Ze mogen niet werken en spreken geen Nederlands, weinig Engels en soms slechts enkele woorden Frans. Gevolg: verveling, groepsgedrag en ongewenst gedrag jegens de dorpsbevolking.

Sommige vluchtelingen zien in de opvang hun vijanden ook zitten. Gevolg: ruzie en nog meer criminaliteit.

En zo ontstaat de situatie dat mensen heftig protesteren tegen de komst van een axc in hun dorp. Ze zijn bang! Zijn ze tegen de opvang van vluchtelingen? Zeker niet, maar WEL tegen de manier waarop dat hier geregeld wordt! De omwoners voelen zich overvallen, niet gehoord en hebben het terechte idee dat hun wat door de strot wordt gedouwd zonder dat er MET hun is overlegd. Ze hebben het gevoel niet in een democratisch land te wonen, maar in een land dat door het COA gedicteerd wordt. Ze hebben het gevoel dat zij hard voor een huurhuis en spullen moeten werken, terwijl een vluchteling alles kado krijgt. Kortom: ze voelen zich vaan tweede- of derderangs burgers, die alleen maar goed zijn voor het gas in de bodem en de belasting!

En nu?

In de eerste plaats is lokaal overleg nodig VOORDAT er een AZC komt. Overleg met de bewoners en laat hen meedenken EN helpen. De meeste mensen hebben niks tegen een AZC, WEL tegen de werkwijze van het COA! Tijdens de Tweede Wereld Oorlog hebben veel mensen Joodse vluchtelingen opgevangen, ze zijn best bereid dit weer te doen voor de Syriërs. Maar niet met het mes op de keel!

Ten tweede: zorg voor begeleiding van de mensen! Ze hebben alles achter zich gelaten, zorg voor begeleiding. En laat hen vrijwilligerswerk doen zoals het schoonvegen van winkelcentra. Doen ze iets voor hun geld, leren zij mensen kennen en de mensen hun en leren ze een beetje van onze cultuur.

Ten derde: leer hen Nederlands en Nederlandse gebruiken!

Ten vierde: maak gebruik van de kennis die de vluchtelingen hebben. Veel van hun hebben een hoge opleiding genoten en zijn monteur, loodgieter of arts. Toets die kennis in de praktijk!

Maar het aller-, aller-, allerbelangrijkste is: zorg dat de mensen niet hoeven te vluchten! Maak de regio dáár veiliger! Niet door Westerse bommen (maak je nl IS alleen maar groter en gevaarlijker mee) maar door onderwijs! Het begint met onderwijs! Leer de mensen daar een fatsoenlijk beroep waarmee ze fatsoenlijk geld kunnen verdienen! Leer ze zelf de Koran te lezen, zodat extremistische groepen geen greep op hun kunnen krijgen!

EN LATEN WIJ ONS ALS WESTERLINGEN VOORAL NIET TE VEEL MEE BEMOEIEN! Laten we de mensen gewoon met open armen ontvangen en samen hun land weer opbouwen! En dat doe je niet met bommen, maar met liefde, geduld en stenen!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: