Liberté, Egalité, Fraternité

Weer is de wereld opgeschrikt door de terreur van IS. In Parijs zijn aanslagen gepleegd: een café, een voetbalstadion en een concertzaal hebben het moeten ontgelden….Er zijn meer dan 100 doden en vele gewonden…..Europa is in zijn hart geraakt en er klinkt dreigende oorlogstaal.

Op de Franse Euromunt staan de waarden van de Franse Revolutie: Liberté, Egalité, Fraternité. Vrijheid, gelijkheid, broederschap. Waarden die wij, Europeanen allemaal delen. En die juist nu zo belangrijk zijn.

Vrijheid voor allen. Vrijheid moet echter niet verward worden met democratie, zeker niet als die, zoals in veel niet-westerse landen, door een vreemde westerse macht om koloniale redenen (olie!) van bovenaf opgelegd worden. Tussen een dictatuur en een democratie zitten bovendien nog diverse andere systemen zoals een stammenstructuur. Is dat fout? Vraag liever de bevolking of ze tevreden met hun bestuur zijn ipv er bommen op te gooien…..

Gelijkheid voor allen. Gelijkheid moet echter niet verward worden met eenheidsworst of secularisme. Echte gelijkheid laat andersdenkenden en andersgelovigen in hun waarde en beschouwd religie als een openbare aangelegenheid met een meerwaarde.Want of je nu Katholiek, protestant, Boeddhist Islamiet of Jood bent: je bent een gelovig mens die vanuit vaste waarden leeft, niet een mens die “erbij’ geloofd.

Broederschap voor allen. Franciscus zag al het geschapene als zijn broeder/zuster omdat alles door Een is geschapen. Hoe kunnen wij dan onze broeders bombarderen? Immers: hoewel zij niet in JHWH geloven zijn zij WEL door Hem geschapen….net als wij…..DUS onze broeders. Paulus zegt dat we onze dwalende broeders privé moeten vermanen met een gesprek. Dit zou ons ook de weg moeten wijzen naar hoe om te gaan met onze dwalende broeders van IS. Niet openbaar platbombarderen en verketteren, maar open en eerlijk over ons geloof praten. MET hen, niet over hen. En ook luisteren naar hun motieven. Waarom doet een mens zoiets? Om daarna nieuwe wegen te vinden: samen ons te bekeren naar het licht.

Vrijheid, gelijkheid en broederschap lijken ver weg, maar door in aandachtige dialoog te treden , elkaar met een liefdevol oog en open armen te ontmoeten kunnen we SAMEN deze waarheden verwezenlijken.. Niet vandaag of morgen, maar misschien al een paar generaties verder.

Vive La France!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s