Van oud naar nieuw

Het is alwaar de laatste dag van het jaar. Tijd om terug te blikken…Het was een bewogen jaar waarin veel is gebeurt…. Charlie Hebdo, aanslagen in Parijs, vluchtelingenstromen….We hebben met Kerst een toast op de vrede gebracht…..Vorig jaar nog zag alles er zo mooi uit….Maar de vrede lijkt verder weg dan ooit….De wereld staat in brand….

 

Christus is tot ons gekomen om vrede te brengen….hoorden we met Kerst nog. IS dat zo?  Jezus zegt in Lukas 12;49-53 zelf dat hij verdeeldheid zal brengen…..Mattheus spreekt zelfs van het zwaard…andere teksten over vuur…..Passie….

De boodschap van Kerst (en ook van I.S.) is dat wij weer passionele Christenen moeten worden……

Paus Franciscus heeft een jaar van barmhartigheid uitgeroepen en roept ons op om de lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid te beoefenen….De naakten kleden, hongerigen voeden, gevangenen bezoeken, vreemdelingen opnemen, de doden begraven, de onwetenden onderrichten, de dwalenden terechtwijzen, bidden voor de levenden en de doden…..

 

Helaas is door de Nederlandse bisschoppen samen gevat in “Ga biechten”… Biechten is een goed idee, maar barmhartigheid is zoveel méér….

 

Eén van de hoogtepunten van 2015 was voor mij de bedevaart naar Lourdes. Lourdes is voor mij HET oord waar ik barmhartigheid vind. Niet alleen voor mijzelf in de vorm van de sacramenten, maar ook als plaats waar tijd en ruimte is om barmhartig te zijn naar onze ouderen en zieken.

Als ik vooruitblik naar 2016 kom ik terechti n….Lourdes. Weer staat er een reis Moeders in de Pyreneën op het programma. Net als een aantal bedevaarten naar Kevelaer, de Sterre der Zee en later het jaar naar Rome. Om genade en barmhartigheid te ontvangen. Opdat ik een nieuwe mens wordt.

 

Want dáár gaat het om: we moeten de oude mens met zijn ondeugden afleggen en ontgroeien om een nieuwe mens te worden. Eentje die steeds meer op Jezus lijkt. Dat vieren we ook met oud en nieuw: het oude is voorbij, het nieuwe breekt aan. Eerst klein, haast onmerkbaar, maar het zet door. Dat we dat in 2016 waar mogen maken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s