Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

H. Dunstan van Canterbury, bid voor ons….

op 2 januari 2016

Aan het begin van het nieuwe jaar heb ik, in navolging van één van de blogs die ik volg, In Caelo , besloten mijn jaar aan een willekeurig gekozen heilige te wijden. De heilige wordt gekozen door dit programmaatje. Het kwam voor mij op St. Dunstan van Cantebury.

05-19-0988-dunstan_1

H. Dunstan van Canterbury

Ik heb hem even op heiligen.net  opgezocht, daar ik nog nooit van hem had gehoord. Daar vond ik dit:

Hij was van Angelsaksische afkomst. Zijn wieg stond in Baltonsborough (ook Balsbury) in Somerset, slechts op vier mijl afstand van Glastonbury. Zijn vader heette Heorstan, zijn moeder Kynefrida: beiden waren aristocraten en christengelovigen. Zijn oom Athelm was de eerste bisschop van Bath. Zijn vader bracht hem voor een goede opleiding naar de beroemde abdij van Glastonbury, gelegen midden in het water; i een sober, bijna armzalig gebouw. Volgens een oude overlevering was de apostel van Ierland, Sint Patrick, op deze plek zijn laatste levensdagen komen slijten. De invloed van de Iers-Keltische cultuur was er zeer groot. Dunstan bleek er uiterst gevoelig en ontvankelijk voor.

Toen hij  daar voldoende geleerd had, verhuisde hij als opgroeiende jongen naar het hof van koning Aethelstan. Daar stuitte hij op argwaan: ze mochten hem niet.Hij zocht een veilig heenkomen bij zijn oom Alfege. Die was sinds 934 bisschop van Winchester († 951; feest 12 maart). Deze bracht hem een diepe liefde bij voor het monniksleven, maar de jongeman kwam niet tot een beslissing. Pas na een ernstige ziekte gaf hij zich gewonnen. Zo keerde hij na enige tijd terug naar het klooster Glastonbury, waar hij als jongen op school was gegaan, om er in te treden en monnik te worden. Dat was rond 936.

Hij staat te boek als een toegewijde monnik, die zijn tijd verdeelde tussen gebed, studie en handenarbeid. In 941 werd koning Aethelstan opgevolgd door Edmund. Bij zijn aantreden benoemde hij de veelbelovende Dunstan meteen tot lid van de raad der notabelen, de Witan. Twee jaar later, in 943, werd hij door de koning tot abt benoemd van het klooster.

Mede door Dunstan’s bezielende leiding groeide Glastonbury uit tot een van de belangrijkste studiecentra van Engeland. Intussen was hij benoemd tot raadsman van de koning. Edmund vond de dood in 945. Hij werd opgevolgd door zijn broer Edred; deze vertrouwde Dunstan volkomen. Edred wilde hem aanstellen tot bisschop van Crediton, de geboortestad van Bonifatius Maar Dunstan weigerde, omdat hij zei zich niet waardig te achten voor zo’n belangrijke post.

In 955 werd Edred opgevolgd door de vijftienjarige Edwy. Toen Dunstan samen met de bisschop van Lichfield namens de Witan de jonge koning erop wees dat zijn voorgenomen huwelijk met Aethelgifu zowel staatkundig als kerkelijk onwettig was wegens te nauwe bloedverwantschap, keerde de bruid zich tegen hem. Zij wist gedaan te krijgen dat hij verbannen werd. Dunstan zocht intussen zijn toevlucht bij graaf Arnulf in de Vlaamse stad Gent.

Toen drie jaar later tijdens een opstand van zijn onderdanen de jonge Edwy en zijn vrouw het leven lieten, haalde diens opvolger Koning Edgar de Vreedzame, Dunstan naar Engeland terug en maakte hem tot zijn persoonlijk adviseur en benoemde hem tot bisschop van Worcester. Dunstan accepteerde nu de bisschopsbenoeming wel. De wijdingsplechtigheid werd geleid door aartsbisschop Odo van Canterbury. Op het moment dat hij hem wijdde tot bisschop sprak hij de woorden: “… en hierbij wijd ik u tot bisschop van Canterbury…” De omstanders schoten toe om te zeggen dat de oude prelaat zich vergiste: hij moest zeggen ‘bisschop van Worcester’. Maar Odo reageerde: “Ik weet heel best wat God door mij heen bewerkstelligt. Zolang als ik leef zal hij bisschop zijn van Worcester. Maar na mijn dood zal hij mij opvolgen op de zetel van Canterbury en leiding geven aan de kerk van geheel Engeland.”

Vier jaar later werd Dunstan inderdaad aartsbisschop van Canterbury. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Paus Johannes XII († 964) maakte hem bovendien tot persoonlijk afgezant van de paus in Engeland.Tezamen met de heilige bisschoppen Ethelwold van Winchester en Oswald van York ijverde hij voor een kerkelijke en kloosterlijke heropleving. Van hun wetten en aanbevelingen is een enorme werking ten goede uitgegaan.

Na Edgar’s dood kwam de jonge koning Edward op de troon. Daar had Dunstan als voorzitter van de Witan een stevige hand in gehad. Dunstan was voor hem als een vader. Edward werd het slachtoffer van een moordaanslag. De historici menen dat dit nog een nasleep was van de troonopvolgingskwestie. Een antikloosterlijke partij uit het gewest Mercia koos tegen Dunstan en diens beschermeling en schoof Edwards halfbroer Ethelred naar voren. Deze was nog jonger dan Edward.Deze kwestie maakte een eind aan Dunstan’s politieke activiteiten. De laatste tien jaren horen we weinig meer van hem.

Hij stierf op zaterdag na Hemelvaartsdag tijdens het ochtendofficie in de Christ-Churchkathedraal te Canterbury. In diezelfde kerk werd hij enkele dagen later ook bijgezet. Hij is patroon van de sloten- en sleutelmakers, van bankwerkers en monteurs; van smeden en goudsmeden en van musici. Zijn feestdag is op 19 mei.

Aldus heiligen.net, waar ook een groot aantal legenden over hem vermeld staan.

Ik weet nog niet hoe dit uit gaat pakken, maar ik ga ervoor. Heilige Dunstan van Canterbury, bid voor ons!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: