Man en vrouw, schiep Hij hen….

Man en vrouw, schiep Hij hen…..een welbekend zinnetje uit Genesis. Het beschrijft dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, allebei mens, maar niet helemaal gelijk. Ze vullen elkaar aan.

Dit Bijbelse principe is in onze maatschappij zo diep geworteld, dat wij ons niet kunnen voorstellen dat er culturen zijn, al dan niet gebaseerd op godsdienst, die daar anders over denken en de vrouw als minderwaardig beschouwen. Als bezit, als nog minder dan een dier…..

Hoezeer ons onbenul grijpt, las ik deze week in twee artikelen. Allereerst de groepsverkrachting in Keulen. Vreselijk! De daders moeten opgespoord worden en een opvoedcursus krijgen. Straffen heeft geen zin, aangezien zij zich van geen kwaad bewust zijn. En de overige nieuwkomers moeten geleerd worden dat ze in een heeeeel andere cultuur terecht zijn gekomen.

Het tweede artikel dat mijn aandacht trok was dit verhaal over een jonge vrouw die ontvoerd werd. Puur omdat ze vrouw is en zonder man over straat liep. Hieraan is een crowdfunding-actie verbonden om Aisha te helpen en ook andere vrouwen die hetzelfde overkomen is. Zie hier.

Wij Christenen kunnen de mensen voorlichten. Wij kunnen de slachtoffers helpen. En we zijn het ook moreel verplicht om hen met gebed en geld te ondersteunen. Man en vrouw zijn geschapen naar Gods beeld. Gelijkwaardig en complementair. Maar zolang wij wegkijken, het wegmoffelen en de mensen die niet beter weten niet voorlichten, zijn wij moreel óók schuldig….

Laten we samen werken aan een betere wereld waarin iedere vrouw gewoon zonder lastig gevallen te worden over straat kan lopen. Overal ter wereld.

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s