Je Vous adore, mon Seigneur et mon Dieu!

Franciscaans, Traditioneel, Katholiek

Het zijn de kleine dingen die het doen…..

op 23 januari 2016

Een regel uit een oud liedje, maar een waarheid als een koe….Dat ondervond ik gisteren, toen ik een bezoekje bracht aan het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra (de natuur is de leermeesteres van de kunst) alwaar uitheemse diersoorten te bewonderen zijn, geflankeerd door de Amsterdamse flora en fauna. In de volksmond beter bekend als Artis. Ik heb een abonnement en kom er meerdere keren per jaar. Dit keer was de aanleiding de geboorte van een gorillababy. Onvoorstelbaar schattig en dan moet je er niet aan denken dat dit kan uitgroeien tot Bokito II….

Artis is de oudste dierentuin van Nederland, en dat betekend dat het park aan vernieuwing toe is. Hier kun je lezen dat ze daar al een jaar of 15 druk mee bezig zijn. Naast het feit dat al heel veel verblijven veranderd zijn van kooien in redelijk natuurlijke leefgebiedjes, merk je het ook als je regelmatig het park bezoekt. Zo krijgt het nieuwe roofdierenonderkomen al aardig vorm en  waren ze gisteren ook druk bezig met een deel van de parkeerplaats en de inmiddels gesloopte roofdierengallerij om te turnen tot nieuw olifantenverblijf. Desondanks is er nog heel veel te zien en vooral te leren.

Dit komt heel goed tot zijn recht in het nieuwste project, Micropia. Hier staat het kleinste leven centraal. Als bezoeker wordt je meegenomen in de wereld van microben, bacteriën, virussen en andere organismen die alleen onder een microscoop goed te zien zijn. Ik had er al veel goeds over gehoord en besloot hier maar eens een kijkje te nemen. Welnu, het is een echte aanrader! Behalve als je last van smetvrees hebt 😉

Allereerst wordt uitgelegd dat ALLE levende organismen één gemeenschappelijke Oorsprong hebben en dat alle leven met elkaar samenhangt, als een levensboom. Verder wordt ingegaan op de voedselketen en wat er gebeurt als dit verstoord wordt. Voorlichting speelt ook een grote rol bij het gedeelte over virussen en bacteriën. Oftewel: BEESTJES!

Verder is het niet zo zeer een tentoonstelling waar je leert door te lezen, maar waar je leert door te doen. Er staan overal microscopen die je zelf kunt bedienen en je kunt er proefjes doen. Je waant je er een echte onderzoeker/wetenschapper. En er is opvallend veel aandacht hierbij voor mensen die de microscopen niet bedienen kunnen. Het is het voorbeeld van het soort collecties waarmee Artis ontstaan en groot geworden is en waar iedereen, klein en groot, het nodige kan leren. Het is zeker toekomstbestendig. Kortom: een echte aanrader als je geen smetvrees hebt. En als ik er iets van meeneem dat ik graag delen wil: het zijn de kleine dingen die het doen!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: