Is paracetamol gevaarlijk? – over gezondheid en de dood

Is paracetamol gevaarlijk? Dit heb ik als titel van mijn blog meegegeven. Voor velen een rhetorische vraag: natuurlijk niet! Het helpt pijn, koorts en ontstekingen tegen te gaan, is niet bloedverdunnend en er worden weinig bijwerkingen ervaren. We vinden het zo gewoon om ‘even’ een paracetamolletje in te nemen, dat je het zelfs bij de Lidl kunt kopen.

En toch….zet tien mensen met hoofdpijn op een rij, geef elk van hen paracetamol en volgs ze een uurtje. Dan zul je zien dat ieder mens anders reageert. De één zal ervan in slaap vallen, een ander helpt het niet en een derde kan erdoor door werken, met als gevolg meer schade en pijn. Ieder lichaam is anders, ieder mens is anders!

Zoals het met paracetamol werkt, werkt het eigenlijk met alles wat we tot ons nemen. Het is daarrom zaak goed te weten wie en wat je zelf bent en hoe JIJ en JOUW lichaam op iets (of iemand) reageert.

Weet wat je doet en wat en wie je toelaat!

Een hot issue hierbij is, in deze maand, de griepvaccinatie. Wel of niet doen? Er zitten allerlei stoffen in. De meesten kunnen in principe geen kwaad. Voor de meeste mensen! Ga na hoe dat bij jou zit. Neem niet iets zomaar aan, maar luister naar je lichaam en neem een geinformeerd besluit. Ga niet gokken want je gokt dan met je gezondheid!

Is brood gezond? De meesten zullen hier volmondig JA op antwoorden. Mijn vriendin zegt echter kehard NEE! Van brood wordt je ziek! Brood is gemaakt vaan graan en in graan zitten gluten (ff simpel in lekentaal gezegd, waarheid ligt wat ingewikkelder)en mijn vriendin heeft Coeliakie. Glutenintollerantie. Van gluten wordt zij dus ziek. Dus ook van brood. En nog veel meer……

Wat en wie laat ik in mijn lichaam toe? En wanneer wel en wanneer even niet?

Deze vraag is cruciaal, JUIST als we ter communie gaan. In de geconsacreerde hostie ontvangen we het Lichaam en Bloed van Jezus Christus. Christus zelf dus.

Beseffen we dat (nog) wel??????? Zijn we daar geestelijk wel klaar voor?

Wie Christus ontvangt, ontvangt God. Wie God ontvangt, krjigt een voorschotje op de hemel. Zijn we klaar voor de hemel?

Over een paar dagen is het Allerheiligen gevolgd door Allerzielen. Deze hoogfeesten zijn liturgisch gezien nauw verweven met Aswoensdag. Als een soort spiegelfeest. We gedenken onze heiligen en onze dierbare doden. Zij gingen ons voor. Ook wij zullen hen eens door onze zuster de lichamelijke doood volgen……

In de Verenigde Staten is All Hallows Eve verbasterd tot Halloween. Hoewel dat feest weinig Katholieks meer heeft, herrinnert het ons wel aan onze sterfelijkheid. Net als Aswoensdag. Hoewel ik niet zo voor ver-Amerikanisering ben, zie ik toch er het nut van in juist dit feest van Halloween juist WEL te importeren. Maar dan wel bedenkend dat de dood ook een zuster is. Zoals we zo mooi in de vertaling van Richard van Grinsven van Franciscus Loflied der schepping zingen:

Wees geprezen, mijn Heer, om ’t geheim van zuster Dood:
onontkoombaar, vreeswekkend, bevrijdend.
Zij die leven in uw wil ondergaan geen tweede dood.
Wees geloofd en gediend in need’righeid.

Zijn wij klaar voor Zuster Dood? Zijn wij er klaar voor onze Heer te ontmoeten? En wanneer wij Hem in de H. Communie ontvangen, beseffen we dan wel WIE we tot ons nemen?

Denk bij alles dus na over wat het is en wat het met je lichaam doet. En laat alleen het goede, het voedzame en het heilzame toe! Neem zoveel mogelijk goed voedsel op, zowel lichamelijk als geestelijk voedsel. Dan zal de Dood een zuster zijn, een gids, die ons mee zal nemen naar onze Heer!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s