Christus, de H. Familie en de kerststal

Binnenkort vieren we Kerstmis, de geboorte van Jezus Christus. We vieren dat hij in Bethlehem ter wereld kwam. We horen het verhaal dat Maria en Jozef onderweg waren en geen plaats in de herberg konden vinden. Jezus is daarom geboren in een stal, in een voerbak.

Veel Christenen zetten daarom een kerststal neer. In het klein, maar ook in het groot. Het is daarom opvallend dat veel kerststallen verboden worden. Men is bang voor aanslagen. IS wil Kerst en de herinnering eraan hiermee en met aanslagen op kerstmarkten uitroeien. In hun ogen is kerstmis een belediging van de profeet.

Maar wat ZEGGEN de beelden eigenlijk?

De Kerststal draait natuurlijk om Jezus, maar er is veel meer te zien. Zo zijn er Jozef en Maria, de heilige familie. We zetten hen in de kerststal neer om zo uit te drukken dat het heil niet los staat, maar in familie-verband tot uiting en bloei komt. In de stal staan dieren, het werkvolk zeg maar. Ook de drie koningen ontbreken niet, de machtigen. En de herders maken de kerststal compleet. Zo komen allen tezamen: de machtigen, het werkvolk en de herders. Samen volk van God. Samen.

In sommige kerststallen zie je ook de drummer van het liedje van Boney-M staan. Deze kan dan symbool staan voor de evangelisten, die het heil verder verkondigen.

De kerststal is een mooi symbool. Door kerst te treffen, treft IS het Christendom in het hart. Maar ook zichzelf: want het begon met….familie! Zonder familie zou Christus nooit geboren zijn, maar ook de profeet niet! Zonder familie zouden we allemaal wezen zijn!

Daarom mogen we ons verheugen. Zalig Kerstmis en houd je (heilige) familie in ere!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s