Wie ben ik?

Rome 2018 076Ik ben op 19 december 1973 ter wereld gekomen. Al van jongs af aan heb ik een fascinatie voor de natuur. Of, zo je wilt, de schepping. Boeken van Rien Poortvliet, ik verslond ze!

Toen ik ging studeren, kwam ik met Christenen in aanraking en ben ik letterlijk door God gegrepen. Maar het duurde tot Pasen 2002 totdat ik me gewonnen gaf.

Op die dag ben ik voor de 2e keer geboren, dit keer door het H. Doopsel. En vervolgens meteen erachteraan door het H. Vormsel in de Katholieke Kerk opgenomen.

Op weg naar mijn Doop, kwam ik Franciscus en Clara tegen. Ik vond in hen zielsverwanten. Ze zijn sindsdien een wegwijzertje naar God voor mij.

Ik ben heel veel, maar vooreerst en boven alles Franciscaans, traditioneel en Katholiek.

Franciscaans in de zin dat ik in de manier waarop ik Christus probeer na te volgen, mij laat inspireren door Franciscus en Clara van Assisi, hun spiritualiteit en hun volgelingen. Franciscaans ook in de manier waarop ik probeer te leven: Eenvoudig, betrokken, kwetsbaar, vredelievend, open en vreugdevol.

Traditioneel in de zin dat ik de waarden en normen die het Evangelie mij aanreikt weer doorgeef. Traditie zie ik als een boom geplant bij de Bron van Leven. Via de wortels van vroeger geeft hij nieuw leven door. Steeds moet hij bijgeknipt worden, maar steeds ook groeien er nieuwe loten aan en wordt hij groter en vitaler. Traditie komt van het Latijnse tradere: overhandigen. Ik put uit wat de mensen vóór mij doorgegeven hebben, net zoals de mensen die na mij komen weer uit mijn kennis en ervaring putten. Zowel qua allerlei opvattingen als de manier waarop ik mijn geloof beleef, ben ik vrij ouderwets. Ik noem het liever traditioneel.

Katholiek zegt iets over mijn geloof. Ik ben bewust Katholiek geworden. Hoewel mijn verhouding met de Kerk van Rome soms echt een haat-liefdes verhouding is, wil ik haar trouw blijven. Omdat de Kerk géén gebouw van steen is, noch een zooitje kardinalen, bisschoppen en priesters. Nee, de Kerk bestaat uit alle mensen die, al dan niet bewust, Christus navolgen. En de Katholieke Kerk doet dit onder leiding van Petrus’ opvolger: de Bisschop van Rome.

Dat ben ik dus: Franciscaans, traditioneel en Katholiek. Wat dat in de praktijk betekend, kun je uit mijn blogs halen!

Advertenties

Een gedachte over “Wie ben ik?

  1. Lieve Alina,
    net als jij ben ik derde ordeling en traditioneel r.-k.. Op mijn 65e jaar mocht ik doop & vormsel ontvangen; dat was de mooiste dag van mijn leven. Graag wil ik meer weten over de Franciscanen van de Onbevlekte. Aan een Tridentijnse eucharistieviering neem ik in Amsterdam en soms in Frankrijk regelmatig deel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s